Hem Svar på frågor Vilken ugn ska man välja med en katalytisk eller pyrolytisk rengöringsmetod?

Vilken ugn ska man välja med en katalytisk eller pyrolytisk rengöringsmetod?

Ugnen måste bytas ut. Och i en brådskande ersättning. Frågan uppstod vilken ugn man skulle köpa. Med tillverkare och modeller tror jag att du kan lista ut det. Men det är inte helt klart vad som är bättre att ta: en ugn med katalytisk eller pyrolytisk rengöring.

 

 

 

Frågan besvaras:

Igor MarkovIgor Markov

Innan du svarar på frågan måste du studera båda typerna noggrant. Det finns många skillnader. Frågan handlar inte bara om priset. De tekniker som används är så olika att de inte passar alla. Men det finns inget komplicerat här. För att förstå hur varje typ fungerar behöver du inte ha någon speciell kunskap. Låt oss försöka beskriva båda med enkla ord.

Pyrolysugn: minimal störning

Metoden bygger på att värma ugnen till mycket höga temperaturer. Cirka 500 ° C. Smutsen som täcker väggarna är kolsyrad och bildar sot. Själva rengöringsproceduren utförs separat. Alla komponenter, bakplåtar, tallrikar, galler måste tas bort från ugnen under rengöring. Medan ugnen rengörs. Ugnens ytterväggar blir också mycket heta. Upp till 90 ° C. Därför måste du vara försiktig. Håll barn och husdjur borta. Det är värt att skydda de omgivande möblerna från effekterna av temperaturen. Ugnen måste vara på något avstånd från andra föremål. Själva väggarna skiljer sig inte från vanliga. Täckt med värmebeständig färg. Med en plan och slät yta. Efter slutet är det bara att ta bort det bildade sotet.

Fördelar med pyrolysrengöring

 • inte har förbrukningsartiklar, alla komponenter har samma livslängd som ugnen själv;
 • denna livslängd är längre än andra typer;
 • alla delar av ugnen rengörs, både väggarna och dörren;
 • det finns ingen speciell beläggning av de inre ytorna som förstör utseendet.

Nackdelar med pyrolysrengöring

 • en brännande lukt kan uppstå under rengöringen;
 • hög elförbrukning;
 • ökade krav på ledningar;
 • implementering endast i elektriska ugnar;
 • något högre pris;
 • behovet av att rengöra bakplåtar och galler separat.

Se även - Inbyggda elektriska ugnar: de viktigaste urvalskriterierna

Katalyserad ugn: förbereder och rengör

Katalytiska ugnar, enkel rengöring och tidsbesparing, men med behov av byte av delar. Den katalytiska rengöringsugnen kännetecknas främst av inredningen. Avtagbara katalytiska paneler är fästa på väggarna. På vilken en speciell komposition appliceras. Det är han som rengör ugnen. Kompositionen är ett poröst material. Dessa porer innehåller ett speciellt ämne som absorberar föroreningar. På grund av detta får ugnen ett något ovanligt utseende. Och väggarna är märkbart grova att röra vid. Denna teknik gör att ugnen kan rengöra sig själv även under tillagningen. Samtidigt får disken inga skadliga egenskaper eller obehaglig lukt.

Vanligtvis krävs en temperatur över 140 ° C för att aktivera processen. I porerna bryts ned föroreningar till de enklaste ofarliga ämnena. De kan sedan lätt torkas av med en fuktig trasa. Panelerna själva har en viss livslängd. Och de måste bytas vart femte år. De är gjorda i ensidiga och dubbelsidiga versioner. Det är enkelt att avgöra om en panel behöver bytas ut. Detta kommer att märkas av ansamling av föroreningar. Utbytet i sig kan utföras oberoende och hemma. Vanligtvis behöver du bokstavligen skruva loss ett par bultar enligt instruktionerna.

Fördelar med katalytisk rengöring

 • ytterväggarna värms upp på samma sätt som i konventionella ugnar;
 • spara tid på grund av rengöring vid tillagningstillfället;
 • kan realiseras för gasugnar.

Nackdelar med katalytisk rengöring

 • förekomsten av förbrukningsvaror - katalytiska paneler;
 • det är också nödvändigt att rengöra borttagbara element separat;
 • paneler är inte installerade på dörren; den måste rengöras med en standardmetod;
 • komplex förorening kräver flera procedurer.

Se även - För- och nackdelar med en katalytisk rengöringsugn

Pyrolys eller katalys - vilket är bättre?

Låt oss utföra en jämförande analys enligt flera kriterier. Låt oss börja med priset: de katalytiska är lägre. Kompatibilitet: Pyrolytiska ugnar är endast lämpliga för elektriska ugnar. Nackdelar: I pyrolytiska ugnar blir ytterväggarna mycket heta och en separat rengöringsprocedur behövs. Ibland uppstår en obehaglig lukt. I katalysatorer måste du rengöra dörren manuellt.

Nu kan vi dra slutsatser. För det första behöver de som bor i gashus ugnar med en katalytisk rengöringsmetod. De är också lämpliga för dem som sparar på el. De kräver inte strömförsörjningen, så de är lämpliga för gamla hus.

Men för dem som inte gillar att slösa extra energi på rengöring är pyrolytiska sådana lämpliga. För båda typerna förblev problemet med rengöring av borttagbara inre element: rack och brickor olösta. Som vanligt måste de tas till diskbänken och tvättas med rengöringsmedel. Problemet med överhettning av fodralet löstes i dyrare modeller där ytterligare kylning används. Även om luften i köket i alla fall blir mycket varm.

Se även - Granskning av den elektriska ugnen "Ryska spis"

Nya svar på läsarens frågor:

Alla svar
29937 0

Lägg till en kommentar

Hur man väljer

Recensioner

Reparationer