Hem Vård Små hushållsapparater Hur du rengör dina dammsugarfilter

Hur du rengör dina dammsugarfilter

Filterens skick avgör i hög grad dammsugarens kvalitet. Ett igensatt filter är en av de vanligaste orsakerna till att en dammsugare börjar arbeta högt och med tiden kan orsaka att den misslyckas. Det finns flera typer av filter som används i dammsugare, som skiljer sig åt i hur de rengör luften. Om det är möjligt att tvätta filtret från en dammsugare beror därför på dess specifika typ. Låt oss titta på hur man rengör det ordentligt för att inte förstöra det.

Filterpåse

Det kan vara engångsbruk (tillverkat av papper) och återanvändbart (vanligtvis tillverkat av syntetiskt tyg). En överfylld engångspåse måste kasseras och kan inte återanvändas. Engångspåsen kan gå sönder när den används igen. Och då kan allt skräp falla in i motorrummet och inaktivera motorn.

Efter användning måste en återanvändbar tygpåse slås ut ordentligt och tvättas sedan med pulver (tvättmedel). Efter torkning är påsen klar för återanvändning.

Cyklonfilter

Består av en stor plastbehållare (den används för att samla upp stort skräp, damm) och flera fina filter. Efter användning måste behållaren demonteras och varje filter måste rengöras separat, beroende på typ och egenskaper. Den stora dammbehållaren av plast måste rengöras från skräp, sköljas noggrant och torkas.

Vattenfilter

Vid tvätt av dammsugare består filtreringssystemet av ett vattenfilter (vattenfilter) och ett fint filter. I vattenfiltret fuktas dammet, varefter partiklarna sätter sig i botten. Vattenfiltret måste tvättas noggrant (du kan använda speciella kemikalier som inte korroderar plast), torka det sedan och lägg tillbaka det i dammsugaren.

Råd! Det rekommenderas att skölj behållaren och filtren endast med kallt vatten.

HEPA-filter

Det är vanligt att hänvisa till fina filter, eftersom de ger luftfiltrering från 99,5% av inneslutningarna (föroreningar). De fångar inte bara de minsta dammpartiklarna utan också djurhår, olika allergener och till och med mikroorganismer.

Huruvida det är möjligt att tvätta HEPA-filtret till en dammsugare - detta kan klargöras genom att läsa bruksanvisningen. De är av två typer - engångsbruk och återanvändbar. Det finns två sätt att rengöra (återställa funktionalitet) för ett återanvändbart HEPA-filter:

  • Vatten - skölj under rinnande vatten från en kran eller dusch, torka sedan ordentligt. Använd inte tvättmedel när du gör detta. Kan inte användas förrän den är helt torr, dess luftgenomsläpplighet minskar avsevärt, vilket leder till förlust av sugkraft och en ökning av belastningen på den igångmotorn.
  • Luft - blåses av ett kraftfullt luftflöde som riktas i motsatt riktning mot huvudfiltreringsriktningen. HEPA-pappersfilter kan bara renoveras några gånger. Man bör komma ihåg att den efter rengöring förlorar sina egenskaper i genomsnitt - cirka 15-20% efter varje återhämtningsoperation.

Kolfilter

Det är ganska sällsynt, dess huvudsyfte är att absorbera obehaglig lukt. Lämplig för husdjursägare.Det är en rektangulär kassett fylld med aktiverade filtergranuler. Livslängden är 2-3 månader och det spelar ingen roll hur aktivt dammsugaren används. Eftersom kassetten absorberar lukt även när dammsugaren inte fungerar. Detta filter är helt engångsbruk, dess låga förekomst förklaras också av det höga priset - från $ 30.

5518 0

Lägg till en kommentar

Hur man väljer

Recensioner

Reparationer