Hem Installation / konfiguration Luftkonditioneringsutrustning Gör-det-själv-installation av en varm sockel

Gör-det-själv-installation av en varm sockel

Ställda inför ett val, från ett tillräckligt stort antal alternativ, det mest effektiva sättet att värma ett hem, tillgriper människor oftast de alternativ som ger en minimal, initial investering som kan ge en acceptabel värmeöverföringskoefficient. En ny trend i denna fråga var installationen av ett uppvärmt golvlist. I Europa har detta system använts i ungefär två decennier, vilket följaktligen indikerar en ganska hög effektivitetsindikator. En elektrisk golvlist är en metallkonstruktion, i vilken en uppvärmningsanordning är installerad. Uppvärmningen sker direkt med infraröd strålning. Detta system kan fungera i en enda version eller tillsammans med kylarbatterier.

Installation är möjlig på nästan alla territorier, vare sig det är en lägenhet eller en sommarstuga. Om du bestämmer dig för att ansluta dig till ägarna till dessa enheter, visar vi dig hur du installerar ett varmt vatten och en elektrisk golvlist med egna händer.

Varm lister

Varm lister

Utåt har alla element i enheten inga speciella skillnader i jämförelse med en vanlig sockel, oftast är de gjorda av ett hopfällbart aluminiumhölje. Måtten på typiska modeller av varma golvlister är 14 centimeter höga och tre i bredd. Inuti, med monterade fästen, installeras ett värmeelement som består av två kopparrör anslutna med mässingsribbor. Alla värmeenheter är anslutna till ett enda system med krympmuttrar eller lödning med kopparlöd. I hörnsektionerna är elementen förbundna med koppar- eller polymerrör. Du kan inte oroa dig för att enheten med tiden kommer att rosta, eftersom endast icke-järnmetaller används i produktens produktionsprocess, vilket i sin tur ger en hög värmeöverföringskoefficient för golvlisterna.

Hur varm plåt fungerar

Installationen av en varm sockel utförs runt hela rummets omkrets, så rummet värms upp jämnt och jämnt. Detta säkerställs genom värmefördelning genom speciella hål i enhetens övre del. För att värma rummet till en acceptabel nivå, 20-24 ° C, är det nödvändigt att värma aluminiumplattorna till en temperatur av 40-70 ° C.

Nästa aspekt är värt att uppmärksamma! Jämfört med konventionella radiatorer placerade på ett visst avstånd från golvet producerar det varma golvlistsystemet uppvärmning från nästan hela botten av rummet.

Uppvärmning av utrymmet sker på grund av väggarnas värmeöverföring, de absorberar först värmen som kommer från bottenplattorna och sedan blir de passiva värmekällor. Tack vare det faktum att värmen sprids jämnt i hela rummet har du inga kalla zoner någonstans.Installationen av möbler påverkar inte på något sätt enhetens funktion, effektiviteten förblir densamma.

Typer av varma golvlister

Typer av varma golvlister

Enligt driftsprincipen är enheterna uppdelade i elektroniska och hydrauliska.

Elplattan är tillverkad av ihopkopplade rör av koppar, där en kabel är monterad i en av dem, av ett värmebeständigt material med silikonisolering, medan ett lågtemperaturvärmeelement placeras i det andra, med en maximal uppvärmningstemperatur på cirka 60 ° Celsius. Temperaturkontroll utförs med en elektrisk sensor, termostat. Produkten har en speciell klämma för jordning, du bör inte försumma detta.

I vattenplattan fungerar destillerad vätska eller frostskyddsmedel som en värmeledande vätska. Dessa element värms upp med hjälp av en panna eller med hjälp av en anslutning till ett centraliserat värmesystem. Denna metod är mer ekonomisk än en elektrisk plåt, eftersom den andra förbrukar en viss mängd elektricitet. Temperaturen regleras med en termoventil eller i automatiskt läge.

Var uppmärksam! Avståndet som du kan sträcka linjerna på vattenplattan är begränsat till 15 meter, om rummet är större måste ytterligare autonoma kretsar installeras.

Låt oss prata om för- och nackdelar med ett sådant system.

Låt oss prata om för- och nackdelar med ett sådant system.

Låt oss lista de viktigaste fördelarna med denna typ av enhet:

 1. Principen om att värma ett rum med en varm sockel i dess funktionsprincip liknar fjärrvärme ett varmt golv, men installationsprocessen är mindre arbetskrävande och mycket mer ekonomisk. Observera att du inte kan installera golvvärme, särskilt golvvärme, i många rum. För installation av golvlisten behöver du bara en helt plan vägg. Vid behov kan du enkelt demontera och installera systemet på en annan plats.
 2. Med hjälp av en varm sockel kan du uppnå ett gynnsamt klimat i nästan alla rum. Långsamt stigande luftströmmar skjuter inte damm runt i rummet. Värme koncentreras inte i den övre delen av rummet utan kommer att fördelas jämnt över rummet.
 3. På grund av det faktum att väggarna fungerar som en värmemottagande skärm kan du för alltid glömma förekomsten av mögel och fukt i rummet. Kondens bildas inte i rymliga glasytor.
 4. Installationen av ett sådant system kommer inte att få en vanlig människa att svettas, eftersom enkel montering säkerställs av blockstrukturen, som helt enkelt måste anslutas till varandra och anslutas till strömförsörjningen eller centraliserat värmesystem.
 5. På grund av det faktum att enheten inte värms upp till höga temperaturer kan du inte vara rädd för att dina möbler, tapeter, gardiner eller andra hushållsartiklar blir oanvändbara.
 6. Sockelbrädan kommer inte att märkas av dina gäster, den integreras harmoniskt i din interiör, för innan du köper kan du välja den färg du vill.

Låt oss gå igenom nackdelarna:

 1. En av de första nackdelarna är det belopp som krävs för att köpa ett varmt golvlistsystem.
 2. Den andra nackdelen som finns i elektriska golvlister är elpriserna, eftersom de växer dag för dag och du behöver en avsevärd mängd av den för normal drift.
 3. Det varma golvlistsystemet kan inte värma rummet på ett ögonblick, det är utformat för att bibehålla temperaturen i rummet.

Förberedande aktiviteter före systeminstallation

Det första steget är att beräkna enhetens erforderliga effekt och även välja typ av enhet, vatten eller el. Antalet nödvändiga värmeelement för varje rum kommer att vara individuellt och beror på klimatet, förekomsten av dubbel- eller trippelglas i fönsteröppningarna, samt det område som behöver värmas upp.För att säkerställa en acceptabel rumstemperatur är medelvärdet hundra watt per kvadratmeter. Ett ytterligare plus, när det gäller besparingar, är närvaron av isolering i ditt hus eller lägenhet, vilket gör att du kan spara pengar avsevärt, för i det här fallet är det möjligt att köpa ett billigare system eller minska antalet värmemoduler. För att ansluta elementen till varandra rekommenderas att man använder kopparlöd, eftersom det klarar höga belastningar och säkerställer tillförlitlig tätning av systemet. Om det är omöjligt att genomföra denna metod är det nödvändigt att använda gängade beslag. Vattenförsörjningen till systemet från pannan måste utföras uteslutande med polymerrör, bäst av allt med polyetenrör.

Varm installation av golvlister

Varm installation av golvlister

Innan vi berättar om funktionerna för installation av en elektrisk eller vattenlist, bör du först överväga de allmänna punkterna:

 1. Innan du startar installationsprocessen är det nödvändigt att markera panelernas installationslinjer, systemet måste vara placerat på ett avstånd av en centimeter över golvnivån.
 2. Panelen är monterad på väggen med självgängande skruvar med plastplugg. På baksidan av panelen finns stopp som är utformade för att ge det önskade avståndet (15 mm) mellan väggytan och systemet.
 3. För bättre värmeisolering mellan värmeelementets hölje och väggytan limmas ett isolerande tejp.
 4. Borra hål för att fästa konsoler för konvektorer. För att göra detta är det bäst att använda pluggar i fyrtio centimeter steg.

Elplåt

Uppmärksamhet! Enheten har höga energiförbrukningshastigheter, vilket begränsar antalet paneler som används i en krets till 17 delar.

 1. Kabeln måste anslutas inuti väggen, eller så kan den installeras utomhus, förutsatt att ledningen är isolerad med en speciell låda.
 2. Anslutningen av enheten till nätverket måste utföras uteslutande via temperaturkontrollenheter. Den är monterad på väggen.
 3. Innan du börjar är det nödvändigt att kalibrera enheten.

Vattenplatta

 1. Vid passering av hörn måste specialformade anslutningsrör användas.
 2. Anslut det monterade systemet till grenröret och kör varmt vatten.
 3. När du har försäkrat dig om att det inte finns några läckor installerar du den främre sockelbrädan.

I den här artikeln försökte vi förklara de viktigaste punkterna i hur man installerar ett varmvatten och ett elektriskt golvlist, studerade de viktigaste punkterna i dessa manipulationer och införde detaljerade instruktioner för och installation med egna händer.

4504 0

Lägg till en kommentar

Hur man väljer

Recensioner

Reparationer